Kayseri Yağlaması nasıl yapılır?

Kayseri yöresinin meşhur lezzetleri arasında yer alan Kayseri yağlaması (şebit), ince açılan hamurların kıymalı harç ile doldurulmasıyla hazırlanır. Şebit bazlama ekmeğinin ince açılmış halidir. Tercihe göre 15 kata kadar yapılabilir. İşte püf noktalarıyla Kayseri yağlaması tarifi…

Kayseri Yağlaması nasıl yapılır?
Edtör Editör

Kayseri mutfağı, Türkiye'nin en zengin mutfaklarından biridir. Zenginliği, çeşit sayısının fazlalığının yanı sıra hayır denemeyecek yemek sayısının fazlalığından kaynaklanır. Yaklaşan Ramazan ayıyla birlikte Kayseri yağlaması sofralardaki yerini almaya hazırlanıyor. İftar sofraları ve özellikle de misafirlerle şenlenen iftar sofraları için harika bir tarif olan Kayseri yağlaması; ekmeğiyle doyurucu, kıymalı harcıyla besleyici ve sarımsaklı yoğurduyla ferahlatıcı bir lezzet. Kayseri'ye özgü bu enfes lezzetin yapılış videosuna sizler için haberimizin içinde yayımladık. Dilerseniz, videoyu izleyerek de kolayca Kayseri Yağlaması yapabilirsiniz.

Hazır Lavaşla Kayseri Yağlaması Yapılır mı?

İnternette arattığınızda hazır lavaşla yapılan kolay Kayseri yağlaması tarifi gibi şeyler çıkacaktır karşınıza. Herkesin kendi damak zevki ve tercihi elbette ama hazır lavaşın bu tarifteki el açması lavaşın yerini tutabileceği düşünülmüyor. 

Kıymalı Harcın Kıvamı

Kıymalı harcın kıvamı tarifin başarısı açısından oldukça önemli. Harç lavaşları ıslatmalı ama altında da su birikintisi kalmamalı. Altında su birikintisi olursa alttaki lavaşlar üsttekilerden fazla ıslanacaktır. Öyle fazla, lavaşı hamurlaştıracak bir ıslaklık istemiyoruz.

Kayseri Yağlaması Nasıl Yenir?

Herkes her yemeği nasıl rahat hissediyorsa öyle yemeli. Ama yöresel yemekler memleketlerinde nasıl yenir onu bilmek de genel kültürdür. Kayseri yağlamasını üzerinden başlayarak her bir katı çatalla rulo şeklinde sararak yiyebilirsiniz.

KAYSERİ YAĞLAMASI (ŞEBİT) TARİFİ

Malzemeler

Hamuru için

4 su bardağı un

1 su bardağı ılık su

1 su bardağı ılık süt

1 yemek kaşığı sıvı yağ

1 yemek kaşığı tuz

1 yemek kaşığı instant maya

1 tatlı kaşığı toz şeker

İç harcı için

500 gr. kıyma

2 adet soğan

2 adet yeşilbiber

2 adet kırmızıbiber

2 adet domates

2 diş sarımsak

1 yemek kaşığı salça

2 yemek kaşığı tereyağı

1 çay bardağı zeytinyağı

1 çay bardağı su

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı pul biber

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kimyon

Üzeri için

Sarımsaklı yoğurt

Maydanoz

Yapılışı

Öncelikle hamuru için; geniş bir kabın içine unu alın ve ortasına süt, maya, sıvı yağ, tuz ve şekeri ilave ederek karıştırın. Ilık suyu azar azar ilave ederek hamuru yoğurun. Ayrı bir temiz bir kabın içine  un serpin ve hazırladığınız hamuru içine aktarın. Üzerini streç film ile kapatarak oda sıcaklığında iki katına çıkana kadar yaklaşık mayalandırmaya bırakın.

İç harcı için: Soğanları küp küp doğrayın. Bir tavanın içine kıymaları alın hafifçe soteleyin. Ardından içine soğanları ilave edin. Kavurun. Soğanlar kavurulunca içine rendelenmiş domatesleri ilave edin. Biberleri küp küp doğrayıp ekleyin. Salçasını da ilave edin ve pişmeye bırakın. Ardından azar azar su ilave edip, tuz ve baharatları ilave edin. Bir kaç dakika karıştırıp pişirin. Ocaktan alın.

Hamur ve iç harcı birleştirmek için: Mayalanan hamuru tezgâhın üzerine alın. Bezeler haline getirin ve üzerini bir bezle kapatarak 10-15 dakika mayalanmaya bırakın. Oklava yardımıyla hafif unlayıp bezeleri servis tabağı boyutunda tek tek açın. Hamurun üzerindeki unları silkeleyin. Yapışmaz bir tavayı ocağın üzerine alın ve iyice ısıtın. Isınan tavaya açtığınız hamurları tek tek aktarın ve arkalı önlü pişirin. Tüm hamura aynı işlemi uygulayın. Tüm yufkaları pişirdikten sonra bir pişmiş yufka ardından hazırladığınız kıymalı iç, ardından tekrar yufka sıralamasıyla kat çıkın. Tüm iç harç ve yufkalar bittiğinde üzerini sarımsaklı yoğurt ve  ince kıyılmış maydanozla süsleyin ve dilimleyerek servis edin. Afiyet olsun!

335 kez okundu
GÖNDER
whatsapp WhatsApp ihbar hattı
0 533 639 19 60
×
Birden çok mail adresi varsa mail adreslerini virgül ile ayırınız
Max 200 karakter
Gönder
×