Kayseri'de muhalefet dönemi

Kayseri'de muhalefet dönemi
Edtör Editör

Yerel seçim sonuçlarının Kayseri’deki genel durumunu dünkü “KİM KAZANDI, KİM KAYBETTİ?” başlıklı yazımda detaylandırmaya çalışmıştım. Sanırım bugün için de en doğru ve sağlıklı olanı hatta vatandaşın anlayabileceği dilde meclis üyeliklerindeki dağılımın neyi ifade ettiğini yorumlamak gerekiyor.

Açıkçası sandık başına giden çoğu seçmen; mührü bastığı belediye meclis üyelerinin görev ve sorumluluğundan bihaber. Bunlar kimdir, ne iş yapar, ne yer, ne içer pek bilen olduğunu sanmıyorum.

Belki de sorsanız yine çoğu vatandaş o görevleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden izledikleri “indir/kaldır” el görevi gibi algılayıp, cevaplayabilir.

Peki, nedir bu belediye meclis üyeliği?

Belediye meclis üyeleri; yerel yönetimler yani belediyelerdeki karar, öneri, önerge ve denetim mekanizmasının kendisidir.

Daha açık bir ifadeyle, şehirle ilgili alınan bütün kararlarda bu üyelerin imzası, onayı var.

Dolayısıyla her bir belediye meclis üyesi “hukuken” başkan gibi alınan kararlarda direkt sorumluluk sahibidir. Belediyelerde alınan “olumlu veya olumsuz” kararların hepsinde sorumluluğu olan “zimmet dâhil” cezai yargılanma ile karşılaşabilecek yükümlülüğü taşımaktadır.

Kısacası; “hukuki sorumlulukları kendisini bağladığı için” her bir belediye meclis üyesinin “kaldırıp, indireceği” eli, önem arz etmektedir.

Uzun yıllardır belediye meclislerinde daha rahat karar/kararlar alınan Kayseri’de, son seçimle birlikte bu mekanizmanın işleyişinde de bir değişiklik olmasını işaret etti seçmen. Yani, televizyon ekranlarından izleyip, gazete sütunlarından okuduğunuz İstanbul ve Ankara belediyelerindeki “tartışmalı/çekişmeli” belediye meclis toplantılarının benzerlerinin bundan sonra Kayseri’de yaşanacak olma ihtimali bir hayli yüksek.

Şöyle ki; bugüne kadar rahat ve sorunsuz kararlar alabilen, muhalefetin söylem ve eylem gücünün yetersiz/karşılıksız kaldığı belediye meclis görüntüsü büyük oranda ortadan kalktı.

20 yılı aşkındır, Kayseri ile ilgili alınan kararlar, belli mahfillerde son hükmüne bağlanıyor, usulen meclise getiriliyor ve yine usulen oylatılıp, meclislerden geçiriliyordu. Üzerinde görüşme, tartışma olduğunu pek göremiyorduk.

Yeniden Refah Partisi (YRP); Melikgazi’de 7, Kocasinan’da 9, Talas’ta 1 olmak üzere toplamda 17, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP); Melikgazi’de 5, Kocasinan’da 6, Talas’ta 4 olmak üzere toplamda 16, İYİ Parti; Melikgazi’de 2, Kocasinan’da 1, Talas’ta 8 olmak üzere toplamda 11 meclis üyesi kazandı. Bunlar merkez yani metropol diye tabir ettiğimiz ilçelerdeki tablo.

Ve belediye başkanı düzeyinde ilk defa Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nde “muhalefetten” 5 isim meclis toplantılarında olacak.

Yerel seçimlerin özellikle Kayseri’deki sürprizi Yeniden Refah Partisi’nin (YRP) kazandığı belediye meclis üyeleri muhtemeldir ki, Genel Başkanları Fatih Erbakan’ın politikaları doğrultusunda yerel yönetimleri sıkıştıracak hamle ve söylemler üretecek, kamuoyu oluşturmaya çalışacak, mevcut AK Belediyeli başkan ve yönetim kadrolarını zorlayacaktır. Bu markaj YRP ile sınırlı kalmayıp, CHP ve İYİ Partili meclis üyelerince de desteklenecektir.

Özetle; hem yerel yönetimin başındaki AK belediyeleri hem de “rüştünü ispat etme gayretinde olacak” muhalefetteki belediye meclis üyelerini “zorlu” bir imtihan süreci bekliyor. 

Üzerlerine gelecek baskılamalara göğüs gerip, seçim öncesi Kayseri halkına verdikleri sözlerine yerine getirme başarısı gösterecek bir AK Belediyecilik mi yoksa baskılamalarıyla iktidarı hataya yöneltip seçmenden daha fazla puan alabilecek bir muhalefet mi olacak, bunu da yaşadıkça göreceğiz vesselam.

NOT: Türkiye ve Kayseri’yi özetlemeye çalıştığım “KİM KAZANDI, KİM KAYBETTİ?” başlıklı yazımda atladığım bir hususa “hakkı teslim etme adına” değinmeliyim. İl Başkanı olduğu dönemde, AK Parti’nin Kayseri’de 2019 seçimlerinde sahip olduğu 17-0’lık skorun mimarı Şaban Çopuroğlu, AK Parti Kayseri Milletvekili olarak 2024 yerel seçimlerinde Kırklareli'de, partisi tarafından koordinatör olarak görevlendirilmişti. Seçim sürecinde “defalarca” Kırklareli’ne gitmiş, seçmenlerle irtibat kurmuş, çok sayıda esnaf ziyaretleri yapmıştı. Nitekim Sayın Çopuroğlu’nun bu çalışmaları Kayseri basınında da defalarca haber olmuştu. Bugün sabah saatlerinde kırmızıya boyalı Türkiye haritasına bir daha bakınca kaçırdığım o detay gözüme ilişti. Marmara’nın Kuzey yakası Trakya’dan, Ege’yi de içine alan o kırmızılığın içinde lacivert renkle ayrılmış tek bir il var: Kırklareli! Siyaset ve teşkilatçılıktaki becerisini Kırklareli’de de sergileyen, Cumhur İttifakı’nın belediye başkanlığı kazanmasında gayret ve çaba sarf eden Kayseri Milletvekilimiz Sayın Çopuroğlu’nu bir kez daha tebrik ediyorum.  

398 kez okundu
GÖNDER
whatsapp WhatsApp ihbar hattı
0 533 639 19 60
×
Birden çok mail adresi varsa mail adreslerini virgül ile ayırınız
Max 200 karakter
Gönder
×