KTB Başkanı Bağlamış: Kayseri'de her şey yolunda

Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi içerisinde yer alan Mutfak Sanatları Merkezi’nde, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kösedağ ve şehirde görev yapan gazetecilerle bir araya geldi.
Yoğun katılımla gerçekleşen kahvaltı programında konuşan Başkan Bağlamış, sözlerine 15 Temmuz Hain Darbe Girişimi'nin bastırıldığı, Türk milletinin bu tür darbe girişimlerine geçit vermediği bu anlamlı gün olan "Demokrasi ve Milli Birlik Günü"nü tebrik ederek başladı.
Kayseri Ticaret Borsası’nın, Kayseri’ye hem tarımsal hem de ekonomik anlamda vizyon kattığını vurgulayan Bağlamış, basın mensuplarıyla düzenli olarak bir araya gelerek istişarelerde bulunmanın önemine dikkat çekti.
Programda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Başkan Bağlamış, şap hastalığına ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Şap hastalığı insanlara geçmeyen, hayvanlar arasında bulaşan ve ciddi oranda et kaybına yol açan bir hastalıktır. Üreticilerimiz bu hastalık nedeniyle sevkiyat yapamamakta, üretim için hayvan satın alamamaktadır. Bu nedenle şehir olarak acil şekilde aşı bekliyoruz. Şu anda şehrimizde olumsuz bir tablo yok, ölen hayvan da bulunmamaktadır. Ancak önlem olarak bazı tedbirler alındı. Aşıların bir an önce gelmesini istiyoruz. İnşallah ay sonuna kadar aşılar elimize ulaşacak. Hedefimiz, yaklaşık yüz bin doz aşıyla hastalığın yayılmasını önlemek. Böylece herhangi bir sorun yaşamayacağımızı düşünüyoruz.”
Tarıma Dayalı OSB Projesi
Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) hakkında da bilgi veren Başkan Bağlamış, “Cumhurbaşkanımıza, AK Parti Genel Başkanvekili Sayın Mustafa Elitaş’a, Valimiz Sayın Gökmen Çiçek’e ve kıymetli milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Tarıma Dayalı Sera OSB'miz, Cumhurbaşkanlığı planlamasına alınarak 387 milyon TL hibe almaya hak kazandı. Şehrimiz için çok önemli bir yatırım. Alt yapı çalışmalarına başladık. Üçüncü kuyumuz da açıldı, bu kuyudan yaklaşık 60 derece sıcaklıkta su bekliyoruz. Bu proje hayata geçtiğinde, çalışanların yüzde 75’inin kadınlardan oluşacağı bin 500 kişilik bir istihdam sağlanacak ve yıllık ortalama 35 bin ton sebze-meyve üretimi gerçekleşecek. Şu anda Kayseri’de bu rakam 12 bin ton civarında. Üretim artışı ile şehrimize büyük katkı sağlanacak” dedi.
Bağlamış, Tarıma Dayalı İhtisas OSB'deki parsel tahsisleriyle ilgili olarak da “Daha önce 6 sera parseli ile 1 sanayi parselini tahsis etmiştik. Ancak satışa çıkmama sebebimiz, altyapı çalışmalarını tamamlayarak yatırımcılarımızın daha güvenli bir şekilde adım atmalarını sağlamak. Ekonomik açıdan bir sıkıntımız yok, gerekli bütçeye sahibiz. Bu OSB üretime geçtiğinde hem şehir ekonomisine hem de ihracata büyük katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.
Kayseri Pastırması İçin Coğrafi İşaret Süreci
Kayseri Pastırması’nın 2017 yılında Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret alması için başvuru yaptıklarını hatırlatan Bağlamış, “Başvurumuz sonrası bazı ülkeler itirazda bulundu. Bu sebeple süreç uzadı ve henüz tescil alınamadı. Ancak Kayseri pastırması, şehrimizle özdeşleşmiş bir üründür. Başka şehirlerle bu konuda ‘savaş’ içinde olmayı doğru bulmuyoruz. Biz üretim verilerini sunarak haklılığımızı ortaya koyuyoruz. Hiçbir olumsuzluk yok. Coğrafi işaret ile ürünlerimizin uluslararası alanda tanınmasını hedefliyoruz” diye konuştu.
Et fiyatlarına ilişkin gelen bir soruyu da yanıtlayan Başkan Bağlamış, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Et fiyatlarında şu anda yaklaşık yüzde 20 oranında bir düşüş yaşanıyor. Bu düşüşün nedeni, özellikle Kayseri dışındaki şehirlerde şap hastalığı nedeniyle yapılan yoğun kesimlerdir. Üreticilerimiz bu durumda biraz mağdur olsa da ben bunu geçici bir durum olarak değerlendiriyorum. Zaman zaman üretici, zaman zaman vatandaş fiyatlar konusunda sıkıntı yaşayabiliyor. Arz-talep dengesi buna neden oluyor. Fiyatlar bazen beklentinin yüzde 20-30 üzerine çıkabiliyor. Bu dönemler geçici, inşallah kısa sürede denge sağlanacaktır.”